16:24
Se echivalează permisul categoria B cu permisul Tr1
La finalul ședinței de guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a anunțat adoptarea ordonanței de urgență care reglementează regimul permiselor auto.
Este vorba despre echivalarea permisului categoria B cu permisul TR-1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40km/h pe drumurile publice, a transmis purtătorul de cuvânt.
Actul normativ mai prevede înscrierea echivalării categoriilor B și Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, fără examinare de către autoritatea competentă.
14:04
„Preț sustenabil la RCA” pentru transportatori
În ceea ce privește solicitările referitoare la polițele RCA, negocierile s-au încheiat cu un acord între ASF și reprezentanții transportatorilor și ai fermierilor.
S-a găsit calea către un nivel decent al RCA-ului, consideră premierul.
Va fi un preț sustenabil inclusiv pentru micii transportatori cu 2-3 camioane, care nu au posibilitățile firmelor cu flote mari. În plus, se permite plata rate a RCA-ului și posibilitatea suspendării poliței, cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă, din diverse motive.
Autoritatea de reglementare în domeniul asigurărilor a precizat, joi, că a creat un cadru mai amplu de analiză și de identificare a unor soluții concrete și sustenabile necesare rezolvării problemelor cu care se confruntă industria de transport referitoare la polițele RCA.
Citește aici.
13:58
Se discută amânarea ratelor. Ciolacu: Sprijin această măsură
Tot premierul Ciolacu a anunțat că Executivul are, în primă lectură, un act normativ care va institui măsura amânării, cu caracter temporar a ratelor pentru agricultorii afectați de secetă.
Premierul spune că sprijină total această măsură
Avem în primă lectură o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023. Sprijin total această măsură și știu că se lucrează atât cu Banca Națională, cât și cu un întreg sistem bancar și Consiliul Concurenței pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice, a declarat premierul.
13:52
RAR va face ITP-ul la sediul fermei
După cum a anunțat, Guvernul clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România.
Astfel, „se rezolvă problema utilajelor agricole”, prin extinderea excepțiilor de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente.
De asemenea, Registrul Auto Român va putea efectua inspecția tehnică a vehiculelor agricole sau forestiere, cu laboratoare mobile, chiar la sediul fermei.
Rezonabili este să nu-i pui pe fermieri să-și ia utilajele din câmp sau pădure și să meargă la RAR, ci să fie exact invers.
Aceasta a fost una dintre solicitările protestatarilor din domeniile agricol și transporturi.
13:48
Compensații de 100 euro pe hectar pentru sectorul vegetal
Pentru fermieri, Guvernul aprobă o schemă de compensare. Este vorba despre un sprijin direct de 100 euro pe hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a „compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina la culturile înființate în toamna lui 2022”.
Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși suma de 280.000 euro, conform premierului.
Estimăm peste 162.000 de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja prevăzută în buget. Fermierii noștri merită din plin această compensație, a mai spus Ciolacu.
11:32
Ciolacu: Protestele au fost îndreptățite
Ședința de Guvern, anunțată pentru ora 13.00, a început cu o întârziere de 30 de minute.
Premierul Marcel Ciolacu a spus, la începutul ședinței că „Guvernul se ține de cuvânt”.
Am promis că vom rezolva aceste probleme. Atât eu, cât și membri ai Guvernului. Astăzi, ne vom ține de cuvânt, a spus premierul, la începutul ședinței.
11:26
VIDEO | Florin Barbu le cere scuze fermierilor
Ministrul Agriculturii și-a cerut scuze, pentru afirmațiile făcute despre protestatarii de la Afumați.
Îmi cer scuze de la fermieri, pentru afirmațiile despre fermieri. Vreau să vă spun că ministrul Agriculturii, Florin Barbu, este om, este român, iar funcția este trecătoare. Relațiile interumane sunt cele mai importante, nu funcțiile, a transmis Florin Barbu.
Reamintim că, în urmă cu două zile, Barbu a spus că protestatarii din Afumați nu sunt fermieri, sunt instigatori.
Cred că domnii de la Afumați nu sunt fermieri ci sunt instigatori şi protestatari.
11:12
Florin Barbu: Asta vrem să facem, fapte, nu vorbe
La ceastă oră, la Ministerul Agriculturii, are loc o nouă rundă de negocieri cu fermierii din mai multe zone ale țării.
Fermierii i-au cerut ministrului „fapte”, nu promisiuni. Florin Barbu le-a transmis că „asta vrem să facem și noi: fapte, nu vorbe”
O problemă ridicată, la discuții, este partea preț și contractare. Florin Barbu a explicat că partea de comerț este la Ministerul Economiei.
Sunt lângă fermierii români, voi vorbi cu colegul meu, ministrul Economiei, astfel încât contractele sa fie actualizate, cu data de recoltare, a spus ministrul Agriculturii.
O altă solicitare este reintroducerea legii arendei. Fermierii cer comasarea terenurilor intre arendași.
Legea arendei a fost inițiativa, când am fost președinte al Comisiei de Agricultură, a fost întoarsă de CCR, pentru că trebuia lege organică, a explicat Florin Barbu.
Ministrul a precizat că, de la 1 februarie, legea va reintra în dezbaterea Parlamentului.
Guvernul se va reuni, joi, în ședința săptămânală obișnuită, însă, ora de desfășurare nu a fast stabilită, încă. După mai bine de o săptămână de la debutul protestelor, Executivul anunță că va adopta un set de măsuri care să răspundă revendicările celor din stradă.
În urma discuțiilor de la Guvern cu liderii confederațiilor din transport, dar și a negocierilor purtate la Ministerul Transporturilor, Cabinetul pregătește actele normative în susținerea deciziilor agreate de ambele părți.
Astfel, pentru transportatori, Guvernul pregătește următoarele măsuri:
Modificări cu privire la modalități de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei.
Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor.
Se acordă intervale de depășire a masei maxime total admise și pe axe până la care nu se aplică sancțiuni contravenționale și nu se impune autorizarea circulației acestor vehicule.
Se clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România.
Se clarifică și unele dispoziții care reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă.
Se stabilește realizarea selecției, înainte de intrarea în punctul vamal între tirurile încărcate și cele goale, în vederea fluidizării trecerii.
În ceea ce privește fermierii, ministrul Agriculturii Florin Barbu a convenit, în seria de întâlniri cu aceștia, acordarea unei subvenții de 100 euro la carnea de porc și carnea de pasăre, „pentru a ajuta fermierii să se capitalizeze, în contextul pierderilor suferite în urma crizei din Ucraina”.
În urmă cu două zile, la finalul rundelor de negocieri, ministrul Barbu a firma că are „toate revendicările realizate” și sursele de finanțare.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO | Ministrul Agriculturii a trimis Corpul de Control la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Florin Barbu: „Voi lua măsurile cele mai dure”
VIDEO | Florin Barbu, după discuțiile cu fermierii: Am toate revendicările realizate / Bugetul ministerului are surse de finanțare pentru solicitări